Polgár Judit a világ legokosabb emberei között

Összeállította a világ legintelligensebb embereinek listáját a Superscholar című oktatási portál. A felsorolásban Polgár Judit is szerepel.

Hogy mitől okos valaki, az megítélés kérdése, az erről szóló vita végére valószínűleg sosem kerül pont  - írja a Superscholar című oktatási oldal, amely összeállította azon személyek tízes listáját, akik megítélésük szerint a legokosabbak a világon. Mint írják, az emberek fele 90-110 közötti intelligencia hányadossal rendelkezik, 2,5 százalékuk hányadosa 70-nél alacsonyabb, 2,5 százalékuk átlag fölötti, 130-nál nagyobb hányadossal bír, míg az emberek 0,5 százaléka zseni, nekik 140 pontnál is magasabb az IQ-juk.

A tízes listán szereplő személyek IQ-szintje 160-230 közötti szórást mutat. Szerepel köztük a 210-es IQ-jú Kim Ung-Yong, aki már nyolc évesen a NASA-nál folytatott tanulmányokat, és a Guinness rekordok könyvében is szerepelt már, mint a világ legokosabb embere. Ehhez képest a listán két személy mellett is magasabb intelligencia hányadost tüntet fel a szerző: a 16 évesen az ugyancsak az amerikai űrügynökségnél dolgozó, 225-ös IQ-jú Christopher Hiratánál, és a 230-as IQ-jú Terrence Taónál, aki már kétévesen számtani műveleteket végzett.

A listán olyan közismert személyek is szerepelnek, mint Stephen Hawking fizikus, Paul Allen Microsoft-társalapító, egy hiperintelligens amerikai tévés, Richard Rosner, Garri Kaszparov sakkozó, és James Woods hollywoodi színész is. A lista egyetlen női szereplője Polgár Judit, akiről a szerzők megjegyzik, hogy 170-es IQ-ja van, és apja úgy nevelte őt és két nővérét, hogy azzal bebizonyítsa: megfelelő képzéssel egészen fiatal korú gyerekekből kivételes teljesítményt lehet kihozni. A 15 évesen Bobby Fischert kiütve a világ legfiatalabb sakk nagymesterévé vált Polgár Judit erre az elméletre ékes bizonyíték - jegyzik meg.

Folytatás

Megjegyzések

Legolvasottabbak

Nők a vállalatok vezetőtestületeiben: a Bizottság javaslata szerint az elérendő cél 40%

folytatjuk: FÖLFELÉ! KLUB Beszélgetések nőkkel üzletről - 2020. július 29., 14-16 óra, Budapest XIX. kerület

Segítsd Te is 1%-kal a Nőtárs új programját

Adatkezelési Tájékoztató

Miért nem akarnak esélyegyenlőségi tervet a cégek?

ÍRJ NEKÜNK, ha kérdésed vagy javaslatod van (Üzeneteddel elfogadod Adatkezelési Tájékoztatónkat.)

Név

E-mail *

Üzenet *