Javítani kell a nők munkaerő-piaci helyzetén


Az EP nőjogi szakbizottsága február 19-én fogadta el azt a nem kötelező érvényű javaslatcsomagot, amely a nők munkaerő-piaci helyzetét erősítené. 

A nők a férfiaknál átlagban 17%-kal keresnek kevesebbet, és a munkaerő-piaci helyzetük is bizonytalanabb, ez pedig még inkább kiszolgáltatottabbá teszi őket. A nők körében a részmunkaidőben dolgozók aránya 32%, míg a férfiak esetében ez a szám 8%.

A nőket a tagállami szociális kiadások megvágása is érzékenyen érintette. Sokan közülük azért kénytelenek feladni állásukat, hogy gondoskodni tudjanak gyermekeikről vagy idősebb rokonaikról. Az egyedülálló anyák helyzete különösen nehéz.

A nőjogi szakbizottság szerint az EU például különböző programokkal könnyíthetné meg a nők belépését a munkaerő-piacra. A tagállamok támogathatnák az önálló vállalkozások indítását, a vállalatoknak pedig jobban kellene figyelniük arra, hogy lehetőséget biztosítsanak a gyermekelhelyezésére. A nemek közti egyenlőség elvének pedig mindig meg kellene jelennie a foglalkoztatáspolitikában.

További információk itt



Megjegyzések

Legolvasottabbak

Nők a vállalatok vezetőtestületeiben: a Bizottság javaslata szerint az elérendő cél 40%

folytatjuk: FÖLFELÉ! KLUB Beszélgetések nőkkel üzletről - 2020. július 29., 14-16 óra, Budapest XIX. kerület

Segítsd Te is 1%-kal a Nőtárs új programját

Adatkezelési Tájékoztató

Gyökeres változást hozó szabályokat akar - az Európai Parlament - a páneurópai civil szféra számára

ÍRJ NEKÜNK, ha kérdésed vagy javaslatod van (Üzeneteddel elfogadod Adatkezelési Tájékoztatónkat.)

Név

E-mail *

Üzenet *