Nőtárs Alapítvány - A nők társadalmi és gazdasági egyenlőségéért
A Nőtárs Alapítvány célja, hogy a társadalomban és a gazdaságban a gyakorlatban is megvalósuljon a nők egyenlősége tudatos, jól informált, gender-szemléletű nők és férfiak által.
Ha kérdésed, észrevételed, javaslatod van, írj emailt: hello[kukac]notars.hu, vagy küldj üzenetet a honlap alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2012. szeptember 25.

A Belvárosba megy a Nőtárs Angolklub


Szeptember végétől a belvárosi Ráday utcában folytatjuk a Nőtárs Angolklubot, ahol változatlanul 9 órakor kezdünk és 12 órakor zárunk. 

A helyszín: a Pesti Vendéglő - 1092 Budapest, Ráday utca 11. (a Kálvin térnél) térkép

Friss, finom pogácsával várunk itt a szünetben. : ))

Ha az Angolklub után ebédelni is szeretnél, négyféle menüből választhatsz kétfogásos ebédet nagyon kedvező áron, 990 Ft-ért. A heti menü a Pesti Vendéglő Facebook oldalán olvasható.

Mit csinálunk az üzleti angol klubban?
A Nőtárs Angolklub minden alkalommal három részből áll. Az első részben bevezetőként egy aktuális női témáról beszélgetünk angolul. A második részben egy angol nyelvű TED-videót dolgozunk fel. A harmadik részben angol nyelvű, üzleti témájú online sajtóanyagot beszélünk meg.
A jelentkezőknek a feldolgozásra kerülő anyagokat  érvényes regisztrációjukat követően e-mailben előre megküldjük, hogy azokból fel tudjanak készülni. A részvételt követően a klubnapon előfordult legfontosabb angol üzleti kifejezéseket magyar magyarázatokkal megküldjük.

Milyen szintű angoltudás szükséges?
A beszélgetésekben való aktív részvételhez legalább középhaladó szintű angol nyelvtudás szükséges.

Ki vezeti az üzleti angolklubot?
A Nőtárs Angolklubot az alapítvány önkéntese, az indiai születésű, Budapesten magyar feleségével és fiával élő Babu tartja. Babu két éves kora óta beszél angolul és egy vállalkozása van, ami mellett szívesen segít másoknak.

Mikor vannak a klubnapok?
A Nőtárs Angolklubot minden héten pénteken délelőtt tartjuk 9 órától 12 óráig.

A szeptemberi klubnapok:
  • 2012. szeptember 28. péntek 
Az októberi klubnapok:
  • 2012. október 5. péntek NYITOTT NAP (ingyenes)
  • 2012. október 12. péntek
  • 2012. október 19. péntek
  • 2012. október 26. péntek

További információk és jelentkezésAmCham Női Kiválóság Díj 2012 / Women of Excellence Award 2012


Ha Ön ismer olyan 25 és 35 év közötti nőt, aki már bizonyította rátermettségét a saját szakmájában és ezt Ön elismerésre méltónak tartja, kérjük, jelölje az Amerikai Kereskedelmi Kamara Női Kiválóság Díjára.

Az AmCham hatodik alkalommal rendezi meg az éves Esélyegyenlőségi konferenciát 2012. november 15-én. Ehhez kapcsolodóan idén is átadjuk az AmCham Női Kiválóság Díjat, amelynek alcíme: Teljesítmény fiatalon.

A NŐK TELJESÍTMÉNYE GYAKRAN MÁR FIATAL KORBAN MEGMUTATKOZIK

A kiemelkedő teljesítmény elismerésre méltó. Most azokon a nőkön a sor, akik már fiatalon is biztos lábakon állnak, ambiciózusak és sikeresek: tudják, mit akarnak az élettől, és el is érik a céljukat.

Ha Ön ismer olyan 25 és 35 év közötti nőt, aki már bizonyította rátermettségét a saját szakmájában és ezt Ön elismerésre méltónak tartja, kérjük, jelölje az illetőt az Amerikai Kereskedelmi Kamara Női Kiválóság Díjára!

Jelölni e-mailben (kivalosag@amcham.hu), postai levélben (Amerikai Kereskedelmi Kamara, 1365 Budapest, Pf. 741.) vagy faxon (+36 1 266-9888) lehet. A jelölés határideje: 2012. október 15.

A Jelölő lap letöltéséhez kérjük kattintson ide.

A nyertes egy pár egyedi, személyesen az ő számára tervezett és elkészített rekavago cipővel lesz gazdagabb.

Bővebb információért a tavalyi díjról kérjük nézze meg a Szűts Ildikóval, az AmCham Női Kiválósági Díj 2011 nyertesével és Vágó Réka cipőtervezővel készült videóinterjút, melyben beszélgetnek a díjról, a nyereményről és a női cipőkről.

Fontos információ:

A jelölés alapfeltétele, hogy a Jelölő ismerje a jelöltet, akit a nevezés tényéről értesítünk.
A zsűri kéri a jelöléskor figyelembe venni, hogy a díj odaítélésének szükséges feltétele a díjazott részvétele a november 15-i díjátadó ünnepségen.
A díj és a hozzá kapcsolódó konferencia támogatói nem állíthatnak jelöltet.

*****************************************

Following the success of the past diversity conferences, AmCham will organize the Sixth Annual Conference on Diversity on November 15, 2012. In line with this, AmCham initiated the Women of Excellence Award, this year with a special focus on excellence in Young Achievers.

WOMEN OFTEN SHOW AMAZING ACHIEVEMENTS AT AN EARLY AGE ALREADY

Outstanding performance deserves recognition. Now is the time to recognize those women who have proven themselves early professionally, are ambitious and successful, know what is it they want from life and can make it happen.

If you know a woman between the ages of 25 and 35 who would fi t the above criteria and would deserve recognition, please nominate her for the Women of Excellence Award of the American Chamber of Commerce in Hungary.

You can send your nomination via e-mail (kivalosag@amcham.hu), postal service (Amerikai Kereskedelmi Kamara, 1365 Budapest, Pf. 741.) or fax (+36 1 266-9888) before October 15th, 2012.

Please click here to download the Nomination sheet.

The winner will receive a pair of unique and custom tailored rekavago shoes.

Found out more about the program from our video interview with Ildikó Szüts, winner of last years' Women of Excellence Award and rekavago, designer of the award.

Important information:

The Nominator must be acquainted with the Nominee and the Nominee should be informed about the nomination.
The jury would like to emphasize that the personal participation of the Winner at the November 15 award ceremony is a precondition of the presentation of the award.
Sponsors of the award and the conference are not allowed to nominate.


2012. szeptember 21.

A Bizottság védi a női kvótát

Uniós források véleménye szerint nem diszkriminatív a női kvóta bevezetése az európai nagyvállalatok felügyelőbizottságaiban. A BruxInfónak nyilatkozó bizottsági tisztviselők elmondták, számos biztosítékot beépítene a testület a készülő jogszabályba, amely lehetővé tenné, hogy ne vesszenek el a tehetségek Európában. Kilenc tagállam a tiltakozólevelében jelezte, a Bizottság hagyja ezt a tagországokra.

A BruxInfónak nyilatkozó uniós források szerint nem tekinthető pozitív diszkriminációnak a vállalati női kvóta bevezetésének ötlete. Bizottsági szakértők szerint a testület számos garanciát készül beépíteni a készülő jogszabályba, ami nem tenné automatikussá a nők helyzetbe hozását az európai vállalatok vezető testületeiben.

Az igazságügyi EU-biztos többször is jelezte már a nyilvánosság előtt, hogy női kvóta bevezetését tervezi. Viviane Reding tervei alapján az Európai Unióban működő, tőzsdén is jegyzett vállalatok felügyelőbizottságaiban legalább 40 százalékos arányt kellene elérniük a nőknek.

A Bizottság szerint egyrészt a készülő jogszabály célja valóban a nők arányának növelése az európai nagyvállalatok felügyelőbizottságaiban, de alapvetően általánosan a nemek alulreprezentáltságát szüntetné meg, tehát bizonyos esetekben éppen a férfiak számára jelentene kedvező helyzetet. Ugyancsak biztosítékot jelenthetne bizottsági források szerint az, hogy egy nő csak abban az esetben kerülhetne pozícióba egy férfival szemben az ellenőrzőtestületekben, ha legalább ugyanolyan végzettsége és tapasztalata van, mint a nőnek.

Uniós források a BruxInfónak ugyancsak hangsúlyozták, hogy az ugyanolyan végzettségű jelöltek esetében nem lehet szó automatikus és feltételek nélküli prioritásról, indokolt esetekben felmentést kaphatnak az esélyegyenlőséget biztosító irányelv hatálya alól egyes vállalatok és dolgozók.

Elmondták azt is, hogy a direktíva hatálya nem terjedne ki a döntéseket is hozó testületekre (pl. igazgatótanácsokra), csak az ellenőrző testületekre (felügyelőbizottságok). A kvóta emellett nem vonatkozna a kis- és középvállalkozásokra sem. Uniós definíció szerint a 250 személynél kevesebbet foglalkoztató, és 50 millió eurónál alacsonyabb árbevétellel rendelkező vállalkozások tartoznak ebbe a kategóriába.

Brüsszel elképzelései szerint a 40 százalékos célt 2020. január 1-jéig kellene elérni.

Az irányelv-tervezet szankciók sorát vonultatja fel, amelyekből a tagállamok választhatnának az ez alapján megalkotandó tagországi törvények megalkotásakor. Ilyen szankció lehet az úgynevezett adminisztratív, vagy pénzbüntetés; az uniós források megvonása az adott vállalattól; vagy kizárás a közcélú szerződésekből.

Viviane Reding a közelmúltban Münchenben azt mondta, mára bebizonyosodott, hogy a korábban önkéntesen vállalt aránynövelés nem működik. Németországban például 2001-2011 között „semmit nem változott a helyzet” – példázta az EU-biztos egy konferencián.

Magyarország is tiltakozik

Kilenc uniós tagállam – köztük Magyarország – levélben fejezte ki ellenérzéseit a női kvótával kapcsolatban. A José Manuel Barroso bizottsági elnöknek és Viviane Reding EU-biztosnak küldött levelében a magyar, a bolgár, a cseh, az észt, a lett, a litván, a máltai, a holland és a brit kormány képviselője kifejtette, hogy egyetért ugyan a nők arányának emelésével, de azt nem uniós jogszabályi keretek között képzeli el. A BruxInfo birtokába került levél szerint a tárcavezetők úgy vélik, „elsődlegesen a tagországok feladata az, hogy a kitűzött célt elérjék”.

Érvelésük szerint a tagállamok egy része már korábban is bevezetett intézkedéseket a nők arányának növelése érdekében, sokan pedig még tervezik ezt, ezért „a Bizottságnak hagynia kellene időt, hogy kiderüljön, ezek az intézkedések célravezetőek-e”. Az aláíró miniszterek a levélben egyértelművé teszik, hogy nem fogják támogatni a bizottsági irányelvet, és kérik a testületet, hogy hagyja meg a tagállamoknak a probléma kezelését.

Forrás: Bruxinfo

2012. szeptember 11.

My English is getting better

Szeptember 7-én tartotta első angol klubját a Nőtárs Alapítvány – vállalkozó nők számára.

A klubot Sárközy Ildikó, a klub életre-hívója nyitotta meg néhány lelkesítő, sokat ígérő gondolattal, melyet egykor ő is tanáraitól hallott. Közülük egy, igen jól csengett - mely jelmondata is lett a klubnak: My English is getting better!

Ildikó után Babu bemutatkozása következett (Babu maga is vállalkozó, a klubot azonban önkéntesként vezeti. Ő maga Dél-Indiából származik és jelenleg Magyarországon él családjával), aki mindenki legnagyobb örömére sosem fogy ki az szóból, legyen az angol vagy magyar! : ))

Bármennyit tud beszélni hazájáról, így a klubtagok mindegyik kérdésükre megkapták a választ, és még annál is többet, a valódi információkat, amelyek nem a filmekből valók, hanem az igazi Indiáról szólnak!

A résztvevők érdeklődése, nyitottsága és Babu könnyed, játékos stílusa nyomán hamarosan kezdett alakulni a klubhangulat - és a kérdések csak jöttek és jöttek…

A későbbiekben egy üzleti témájú online sajtó anyagra került sorra „Kiss your Boss Goodbye” címmel. A sokat ígérő cím - izgalmas hozzászólásokat eredményezett - olyannyira, hogy észre sem vettük, hogy elrepült a délelőtt!

Az első alkalom végén az egyik résztvevő örvendezve megjegyezte: „Azt hiszem, itt meg fogok tanulni angolul!”

Ez a cél!  Az angol nyelv használata, gyakorlása mellett, a jó társaság, és humor is része a klubnak, a többi már csak elszántság kérdése!

Farkas Márta
A Nőtárs Alapítvány önkéntese

************************

A Nőtárs Angolklub következő, második napját
2012. szeptember 14., pénteken tartjuk 9 órától 12 óráig.
Jelentkezés

2012. szeptember 10.

Milyen az Unió helyzete 2012-ben?


Tegye fel Ön is az Unió helyzetével kapcsolatos kérdéseit José Manuel Barrosónak – a Bizottság elnöke szeptember 19-én élő interjúban fog válaszolni.

Hol állunk ma, és hogyan törhet ki az Európai Unió a gazdasági válságból? Erre és még sok más kérdésre fog választ adni José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlamentben az Unió 2012. évi helyzetéről szóló értékelő beszédében, mely szeptember 12-én, közép-európai idő szerint 9 órakor hangzik el Strasbourgban.

Barroso elnök őszinte és világos értékelést ad Európa helyzetéről, és elmondja véleményét arról, milyen utat kellene Európának követnie a következő években. Beszédét a következő címen lehet élőben figyelemmel követni:http://ec.europa.eu/avservices/ebs/schedule.cfm .

Barroso elnök emellett írásban tájékoztatja az Európai Parlament elnökét arról, milyen szakpolitikai javaslatokat fog az Európai Bizottság előterjeszteni a következő hónapokban.

Szeptember 19-én (közép-európai idő szerint) 19 órakor José Manuel Barroso a polgárok kérdéseire fog válaszolni élő interjúban, melynek az Euronews ad helyet a Google+ Hangout videotechnológia használatával.

A Bizottság elnökének szánt (videofelvételen vagy írásban feltett) kérdéseket szeptember 7-étől szeptember 18-áig, közép-európai idő szerint 12 óráig várjuk. A kérdéseket az EUtube-on, az Európai Bizottság YouTube csatornáján lehet beküldeni. A kérdésekre szavazni is lehet. A legtöbb szavazatot kapó videós kérdések feltevői közül az Euronews több személyt is kiválaszt, hogy (a Google+ Hangout videócsevegési funkció alkalmazásával) személyesen tegyék fel kérdéseiket az elnöknek.

Az interjút élőben közvetíti a Euronews-hálózat és -honlap, az EUTube , a Bizottság Google+ oldala, a Europe by Satellite csatorna, valamint Barroso elnök honlapja.

Tekintse meg az elnök felhívását!

2012. szeptember 8.

Polgár Judit a CNN honlapján

A kétszeres olimpiai bajnok magyar sakkozó, Polgár Judit szerepel a CNN amerikai hírcsatorna honlapjának címoldalán, az európai aloldalon.

"Polgár Judit, a sakkcsoda, aki saját játékukban győzi le a férfiakat" - ezzel a címmel közöl hosszú anyagot a CNN hírportálja a magyar nagymesterről, kiemelve: 23 éve megszakítás nélkül ő a legjobb női sakkozó a világon.

A cikk beszámol arról, hogy bár Polgár Judit az egyetlen nő a férfiak világranglistájának első 100 helyezettje között, sosem nyert világbajnoki címet a nők között. 14 éves kora óta ugyanis - akkor már két női olimpiai bajnoki címmel a birtokában - csak férfiakkal versenyez. 

"Nincs problémám más nőkkel - idézi a honlap Polgárt, akit egy amerikai oktatási oldal, a Superscholar augusztusban a világ tíz legintelligensebb embere közé sorolt. - De ha ellenük mérkőznék, nagy lenne a szakadék köztünk." 

"Azért kezdtem férfiak ellen játszani, mert nagy kihívás, és a kezdetektől az volt a célom, hogy abszolút világbajnok legyek" - mondta a 36 éves sakkozó, aki 15 éves korában a legfiatalabb nemzetközi nagymester lett, a világbajnok amerikai Bobby Fischertől átvéve ezt a dicsőséget. 

Polgár Judit jelenleg az isztambuli sakkolimpián szerepel a magyar férfi együttes tagjaként Lékó Péterrel, Almási Zoltánnal, Berkes Ferenccel és Balogh Csabával.

Forrás: MTI

2012. szeptember 7.

Elbukhat Brüsszel kezdeményezése a női kvóta bevezetésére

A tagállami ellenállás miatt elbukhat az Európai Bizottság (EB) kezdeményezése, hogy vezessenek be női kvótát a gazdaságban – írták német lapok szerdán. A beszámolók alapján tíz tagállam, köztük Magyarország ellenzi az EB tervét, amely szerint a tőzsdén jegyzett nagyobb cégeket törvénnyel kell kötelezni arra, hogy 2020-ig emeljék a nők arányát a felügyelőbizottságban 40 százalékra. A bizottsági javaslatról minősített többséggel kell dönteni, az ellenzők pedig úgynevezett blokkoló kisebbséggel rendelkeznek, így megakadályozhatják a javaslat elfogadását.

A tervet elutasító tagországok szerint először meg kell vizsgálni, hogy a javasolt módszer – a törvényi előírás – valóban alkalmas-e a női arány emelésére a gazdasági vezető pozíciókban. A tízek egy közös levélben fejtik ki fenntartásaikat José Manuel Barroso bizottsági elnöknek és Viviane Reding igazságügyi biztosnak.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint az eljárás szokatlan, hiszen a bizottság még nem is terjesztette elő a javaslatot hivatalosan. A Süddeutsche Zeitung szerint a tagállami ellenállás annyira heves, hogy a javaslat gyakorlatilag már el is bukott. A gazdasági szereplők számára kötelező női kvóta intézményét mindenekelőtt Nagy-Britannia ellenzi. A javaslat elutasítására irányuló londoni kezdeményezéshez csatlakozott Bulgária, Csehország, Dánia, Hollandia, Litvánia, Magyarország, Málta, Svédország és Szlovénia.

A bizottság évek óta próbálja elérni, hogy több nő jusson vezető álláshoz a gazdaságban, de törekvése eddig nem hozott számottevő eredményt, a női kvóta intézményét pedig sokan kifogásolták, és önkéntes alapon igen kevés cégnél vezették be. A bizottság az új javaslatban figyelembe vette a bírálatokat, ennek jele, hogy a kvóta bevezetését csak a felügyelőbizottságban tenné kötelezővé, az igazgató testületekben pedig nem, és a 250-nél kevesebb embert foglalkoztató, illetve évi 50 millió eurónál kevesebb árbevétellel rendelkező tőzsdei vállalatokat nem kötelezné a női kvóta bevezetésére, hogy megkímélje őket az intézkedés költségeitől.

Forrás: MTI

Keressük 2012 Aranyanyujait!

A tavalyi nagy sikerű indulás után idén is meghirdetjük a Richter Aranyanyu Díjat, melynek célja az egészségügyben és a pedagógusként dolgozó nők munkájának elismerése. Ők azok a köztünk élő hősnők, akik nap mint nap gondoskodnak rólunk, családjainkról és közösségeinkről. A Richter Gedeon Nyrt. és a Terézanyu Klub által alapított díjat és az azzal járó 200 ezer forintos pénzjutalmat idén hat nőnek adjuk át.

Hogyan választjuk ki az Aranyanyukat?

Bárki ajánlhat Aranyanyu-jelöltet honlapunkon orvosnő, pedagógusnő vagy egészségügyi szakdolgozó kategóriában október 10-ig. A jelölők dolga egyszerű: egy személyes élmény leírásával kell bemutatniuk az általuk hősnőnek tartott pedagógust, orvosnőt vagy egészségügyi dolgozót, a történetben meg kell jelennie az elismerésre ajánlott Aranyanyu odaadásának, személyiségének, hivatása melletti elkötelezettségének. Az írás hossza maximum 2000 karakter lehet.

Kik kapják meg a Richter Aranyanyu Díjat?

A beérkezett jelölésekből kategóriánként 4, azaz összesen 12 döntős Aranyanyut választunk ki, közülük zsűrink választja ki az idei díjazottakat, illetve a közönség is szavazhat majd kedvencére az interneten. A zsűri tagjai: Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó, Dr. Gyarmati Andrea olimpikon, Kriston Andrea, az Intimtorna módszer kidolgozója, Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs vezetője, és idén kibővült a csapat Dobó Kata színésznővel is.

Jelölj Te is Aranyanyut! Találjuk meg együtt a köztünk élő hősnőket!

2012. szeptember 3.

Külügyminisztérium: elsősorban a vállalatok, és nem az állam feladata a nők arányának emelése a vezető testületekben

Magyarország nem támogatja, hogy kötelező érvényű uniós szabályozással, kvóták megállapításával javítsák a nők arányát a tőzsdén jegyzett vállalatok igazgatótanácsaiban, hiszen ez elsősorban a vállalatok, és nem az állam feladata lenne - nyilatkozta Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtófőnöke az MTI-nek.

    Az MTI azzal kapcsolatban kereste meg a tárcát, hogy szerdán német lapok azt írták, a tagállami ellenállás miatt elbukhat az Európai Bizottság  kezdeményezése, hogy vezessenek be női kvótát a gazdaságban. A beszámolók alapján tíz tagállam - köztük Magyarország - ellenzi a bizottság tervét, amely szerint a tőzsdén jegyzett nagyobb cégeket törvénnyel kell kötelezni arra, hogy igazgatótanácsaikban emeljék a nők arányát 40 százalékra 2020-ig. A bizottsági javaslatról minősített többséggel kell dönteni, az ellenzők pedig úgynevezett blokkoló kisebbséggel rendelkeznek, így megakadályozhatják a javaslat elfogadását.

    Kaleta Gábor hangsúlyozta, Magyarország komoly jelentőséget tulajdonít a nők egyenjogúságának, fontosnak tartja alulreprezentáltságuk javítását a vezető testületekben, ez azonban elsősorban a vállalatok feladata. Bármilyen kormányzati intézkedés inkább csak ösztönző, kiegészítő jellegű lehet - tette hozzá.
    Úgy fogalmazott, a direkt beavatkozás, a kvóta bevezetése várhatóan nem hozna átütő eredményt, sőt, konfliktusokat hordozhat magában. A közvetlen beavatkozás csak kiragadott, szimbolikus területeket érint a tervezetben, de ez az igazi probléma megoldásához, vagyis a nőket érintő többletterhek méltányolásához és ezek arányos elosztásához alig visz közelebb - vélekedett.

    Rámutatott, területenként és iparáganként eltérő a férfiak és a nők aránya, természetes, hogy bizonyos szakmák népszerűbbek a férfiak körében, míg másokat a nők részesítenek előnyben. Ugyanakkor az bizonyos, hogy jelenleg nem tükröződik a nemek aránya a vezető testületekben - közölte Kaleta Gábor.
    A bizottság javaslatának célja, hogy a tőzsdén jegyzett cégek igazgatótanácsaiban a női tagjainak aránya 40 százalékra emelkedjen. A célt nem teljesítő vállalatokra kiróható büntetést a tagállamoknak kell meghatározniuk, ami adminisztratív bírságtól a tagállami költségvetésből fizethető juttatások letiltásán át a kinevezés megsemmisítéséig terjed.

    A kötelező női kvóta intézményét mindenekelőtt Nagy-Britannia ellenzi. A javaslat elutasítására irányuló londoni kezdeményezéshez csatlakozott Bulgária, Csehország, Dánia, Hollandia, Litvánia, Magyarország, Málta, Svédország és Szlovénia.

    A tőzsdén jegyzett cégek igazgatóságaiban Franciaország, Spanyolország, Olaszország és Hollandia már most is tart fenn női kvótát.

    A tervezetnek vélhetően a bizottságon belül is komoly ellenzéke van. Ennek ellenére Viviane Reding igazságügyi biztos kiemelten kezeli a kérdést, így nehéz lesz a tervezet megakadályozása.

Forrás: MTI

Brüsszel női kvóta bevezetését javasolja a gazdaságban

Az Európai Bizottság (EB) női kvóta bevezetését javasolja a gazdaságban, a brüsszeli terv szerint a tőzsdén jegyzett nagyobb cégek felügyelőbizottságában 40 százalékra kell emelni a nők arányát 2020-ig - írta a Welt am Sonntag című vasárnapi német lap.

Viviane Reding igazságügyért felelős biztos az idén ősszel terjeszti elő a javaslatot, amely szerint a tagállamokban törvénnyel kell kötelezni a nagyobb tőzsdei cégeket a női kvóta bevezetésére. Azok a vállalatok, amelyek az évtized végére nem teljesítik az előírást, pénzbüntetésre és az állami támogatások megvonására számíthatnak, és kizárhatják őket a közbeszerzési pályázatokból - írta a német lap.

A bizottság évek óta próbálja elérni, hogy több nő jusson vezető állásba a gazdaságban, de törekvése eddig nem hozott számottevő eredményt, a női kvóta intézményét pedig sokan kifogásolták, és önkéntes alapon igen kevés cégnél vezették be. A bizottság az új javaslatban figyelembe vette a bírálatokat, ennek jele, hogy a kvóta bevezetését csak a felügyelőbizottságban tenné kötelezővé, az igazgató testületekben pedig nem, és a 250-nél kevesebb embert foglalkoztató, illetve évi 50 millió eurónál kevesebb árbevétellel rendelkező tőzsdei vállalatokat nem kötelezné a női kvóta bevezetésére, hogy megkímélje őket az intézkedés költségeitől.

Az EB igyekszik biztosítani, hogy a női kvóta ne a férfiak negatív diszkriminációja, hanem a nők előnyös megkülönböztetése legyen. A javaslat szerint nem elég csupán nőnek lenni ahhoz, hogy valaki egy férfi elől megszerezzen egy felügyelőbizottsági helyet, egy nő és egy férfi pályázó közül csak akkor szerez előnyt a nő, ha képzettségét, szakmai gyakorlatát tekintve legalább annyira alkalmas a pozíció betöltésére, mint a férfi jelentkező. A szabályba beépítenének továbbá egy úgynevezett rugalmassági záradékot, amely szerint meghatározott esetekben mégis a férfi pályázó kaphatja meg az állást. 

A bizottság szerint a tagállami kormányoknak jó példát kell mutatni a gazdaság szereplőinek, a többségében állami tulajdonú cégeknél ezért nem 2020-ra, hanem már 2018-ra el kellene érni a 40 százalékos női arányt a felügyelőbizottságban - írta a Welt am Sonntag. 

A bizottságnak a javaslathoz meg kell szerezni az Európai Parlament és az Európai Tanács - a tagországok állam és kormányfőinek testülete - hozzájárulását.

Forrás: MTI