Erasmus+ YET partnertalálkozó Lettországban, 2018. október 8-12.

E+ YET lett partnertalálkozó résztvevői

A Nőtárs Alapítvány partnerként vesz részt az Erasmus+ YET Youth Employment Toolbox megnevezésű egyéves mobilitási programban. 


Az Erasmus+ YET program célja a fiatalokkal foglalkozó munkatársak szakértelmének fejlesztése, hogy segíteni tudják a fiatalok munkavállalását. Valamint egy európai partnerhálózat létrehozása a szervezetek között. A partnerek a következő országokat képviselik: Franciaország, Olaszország, Lettország és Magyarország.

A harmadik partnertalálkozót Lettország Valmiéra városában tartottuk. Az időpont 2018. október 8-12. volt. A fogadó szervezet neve: "Youth Center of Nauksenu Region Municipality"
A szervezet honlapja: www.naukseni.lv

Az alábbiakban röviden bemutatjuk a lett partnertalálkozó tevékenységeit.

Az első nap délelőtt bemutatkoztak egymásnak a résztvevők, és a partnerek frissített prezentációkban ismertették szervezeteik legutóbbi tevékenységeit. Majd egy kis játékos csapatépítésben ismerkedtek egymással a résztvevők. Minden országot 2-2 fő képviselte.

Az ismerkedést követően a lett partner bemutatta, hogy országukban milyen a fiatalok foglalkoztatási és munkanélküliségi helyzete - melyek az okok és milyen folyamatok indultak el a helyzet javítására.

A következő napokban helyi, fiatalokkal foglalkozó szervezeteket látogattunk meg.

Valmieras Tehnikums szervezet 

Az elsőként felkeresett szervezet a "Valmieras tehnikums" volt. Ami egy szakközépiskola és szakmai tréning központ 700 középiskolás számára. Az intézmény feladata a fiatalok szakmai tudásának fejlesztése. A szakmai gyakorlatot a tanulók a helyi vállalatoknál végzik.
Annak érdekében, hogy a szakmai tréninget kiegészítsék a fiatalok személyes képességeinek fejlesztésével, az iskola részt vesz egy diákvállalkozói programban. Aminek keretében minden évben 20 diák indítja el saját vállalkozását.
A szervezet honlapja: www.valmierastehnikums.lv

Valmieras Jauniešu Ideju Laboratorija szervezet 

A második meglátogatott szervezet a "Valmieras Jauniešu Ideju Laboratorija". Egy nemzetközi mozgalomnak a tagja, amit 2007-ben Észak-Írországban alapítottak. A Valmiera Ifjúsági Ötletlaboratórium az egyik legrégebbi résztvevő a mozgalmon belül. A fiatalok pénzt gyűjtenek, majd eldöntik, abból milyen projekteket akarnak finanszírozni.
Saját helyiségük van, amely bármilyen ifjúsági tevékenységhez és nem-formális tanuláshoz használható (kis csoportok akár 20 főig). Az adománygyűjtést szervező önkéntes fiatalok hetente egyszer találkoznak, és dolgoznak a következő projekten.
A szervezet Facebook oldala: www.facebook.com/vnfjil

Nauksenu Jauniesu Centrs szervezet 

A harmadik vendéglátó szervet a "Nauksenu Jauniesu Centrs" volt. Az ifjúsági központ vidéken, Naukseni faluban található. A helyi önkormányzat működteti. A településen élő gyerekeknek és fiataloknak szerveznek iskola utáni és szünidei programokat. Ezek természetben történő aktivitások, sporttevékenységek, és a társadalmi kapcsolatok fejlesztése. Egy „win-win” rendszert valósítanak meg, ami azt jelenti, hogy a fiatalok csak akkor használhatják a számítógépeket online videojátékok lejátszására, ha elég időt gyűjtöttek a „valódi” játékok, például asztalok, sport tevékenységek során.
A szervezet honlapja: www.naukseni.lv

Social Correction Educational Institution Naukseni (SKII Naukseni) szervezet 

A negyedik felkeresett szervezet a "Social Correction Educational Institution" (SKII Naukseni). Az intézmény Naukseni település mellett található. A feladata társadalmi és korrekciós rehabilitáció bírósági ítélettel oda helyezett fiataloknak. Az alapítása 20 éve történt. Legfeljebb 30 fiatal elhelyezésére van lehetőség, akik 11 és 18 év közötti életkorúak.
A szervezet honlapja: www.skiinaukseni.lv

RUZELE szervezet 

Az ötödik meglátogatott szervezet a "RUZELE" volt. Egy kézműves egyesület, ami Rujiena faluban működik. Alapítása 10 évvel ezelőtt történt. Az egész életen át tartó tanulás megvalósítását segítik a helyben élő nőknek, lányoknak, asszonyoknak. Kézműves technikákat tanítanak, kiállításokat szerveznek az elkészült termékekből. Céljuk továbbá a helyi lakosok közötti kapcsolatok bővítése, és a generációk közötti együttműködés előmozdítáa.
A helyi önkormányzat biztosítja a helyiségeket a működéshez. Valamint kormányzati és európai uniós pénzügyi források megpályázásában támogatja az egyesületet.

Burtnieku Jauniesu Centrs szervezet

A hatodik megismert szervezet a "Burtnieku Jauniesu Centrs" volt. Ez egy ifjúsági központ Burtnieki faluban. Svájc pénzügyi támogatásával 2012-ben jött létre.
Információs központ, a gyerekek és fiatalok iskola utáni és szünidei foglalkoztatása és képzése tartozik a feladatai közé. Magánórákat, nyitott tréningeket, zenei képzéseket, sporttevékenységeket biztosítanak, nyáron táborokat szerveznek.
Számítógépes teremmel, táncteremmel és többfunkciós szobákkal rendelkezik. A központhoz egy ifjúsági szálló is tartozik.
A szervezet Facebook oldala: www.facebook.com/burtniekumjic

A következő partnertalálkozót Budapesten, Magyarország tartjuk, melynek tervezett időpontja 2018. november 25-29.

E+ YET lett partnertalálkozó résztvevői

E+ YET lett partnertalálkozó résztvevői

E+ YET lett partnertalálkozó résztvevői

E+ YET lett partnertalálkozó résztvevői

E+ YET lett partnertalálkozó résztvevői

E+ YET lett partnertalálkozó résztvevői




A projektet az Európai Bizottság Erasmus+ programja támogatta. A honlapon megjelentek nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit.

Legolvasottabbak

Nők a vállalatok vezetőtestületeiben: a Bizottság javaslata szerint az elérendő cél 40%

folytatjuk: FÖLFELÉ! KLUB Beszélgetések nőkkel üzletről - 2020. július 29., 14-16 óra, Budapest XIX. kerület

Adatkezelési Tájékoztató

EP - A koronaválság súlyosan érintette a nőket (felmérés)

ÍRJ NEKÜNK, ha kérdésed vagy javaslatod van (Üzeneteddel elfogadod Adatkezelési Tájékoztatónkat.)

Név

E-mail *

Üzenet *