Erasmus+ YET partnertalálkozó Lettországban, 2018. október 8-12.

E+ YET lett partnertalálkozó résztvevői

A Nőtárs Alapítvány partnerként vesz részt az Erasmus+ YET Youth Employment Toolbox megnevezésű egyéves mobilitási programban. 


Az Erasmus+ YET program célja a fiatalokkal foglalkozó munkatársak szakértelmének fejlesztése, hogy segíteni tudják a fiatalok munkavállalását. Valamint egy európai partnerhálózat létrehozása a szervezetek között. A partnerek a következő országokat képviselik: Franciaország, Olaszország, Lettország és Magyarország.

A harmadik partnertalálkozót Lettország Valmiéra városában tartottuk. Az időpont 2018. október 8-12. volt. A fogadó szervezet neve: "Youth Center of Nauksenu Region Municipality"
A szervezet honlapja: www.naukseni.lv

Az alábbiakban röviden bemutatjuk a lett partnertalálkozó tevékenységeit.

Az első nap délelőtt bemutatkoztak egymásnak a résztvevők, és a partnerek frissített prezentációkban ismertették szervezeteik legutóbbi tevékenységeit. Majd egy kis játékos csapatépítésben ismerkedtek egymással a résztvevők. Minden országot 2-2 fő képviselte.

Az ismerkedést követően a lett partner bemutatta, hogy országukban milyen a fiatalok foglalkoztatási és munkanélküliségi helyzete - melyek az okok és milyen folyamatok indultak el a helyzet javítására.

A következő napokban helyi, fiatalokkal foglalkozó szervezeteket látogattunk meg.

Valmieras Tehnikums szervezet 

Az elsőként felkeresett szervezet a "Valmieras tehnikums" volt. Ami egy szakközépiskola és szakmai tréning központ 700 középiskolás számára. Az intézmény feladata a fiatalok szakmai tudásának fejlesztése. A szakmai gyakorlatot a tanulók a helyi vállalatoknál végzik.
Annak érdekében, hogy a szakmai tréninget kiegészítsék a fiatalok személyes képességeinek fejlesztésével, az iskola részt vesz egy diákvállalkozói programban. Aminek keretében minden évben 20 diák indítja el saját vállalkozását.
A szervezet honlapja: www.valmierastehnikums.lv

Valmieras Jauniešu Ideju Laboratorija szervezet 

A második meglátogatott szervezet a "Valmieras Jauniešu Ideju Laboratorija". Egy nemzetközi mozgalomnak a tagja, amit 2007-ben Észak-Írországban alapítottak. A Valmiera Ifjúsági Ötletlaboratórium az egyik legrégebbi résztvevő a mozgalmon belül. A fiatalok pénzt gyűjtenek, majd eldöntik, abból milyen projekteket akarnak finanszírozni.
Saját helyiségük van, amely bármilyen ifjúsági tevékenységhez és nem-formális tanuláshoz használható (kis csoportok akár 20 főig). Az adománygyűjtést szervező önkéntes fiatalok hetente egyszer találkoznak, és dolgoznak a következő projekten.
A szervezet Facebook oldala: www.facebook.com/vnfjil

Nauksenu Jauniesu Centrs szervezet 

A harmadik vendéglátó szervet a "Nauksenu Jauniesu Centrs" volt. Az ifjúsági központ vidéken, Naukseni faluban található. A helyi önkormányzat működteti. A településen élő gyerekeknek és fiataloknak szerveznek iskola utáni és szünidei programokat. Ezek természetben történő aktivitások, sporttevékenységek, és a társadalmi kapcsolatok fejlesztése. Egy „win-win” rendszert valósítanak meg, ami azt jelenti, hogy a fiatalok csak akkor használhatják a számítógépeket online videojátékok lejátszására, ha elég időt gyűjtöttek a „valódi” játékok, például asztalok, sport tevékenységek során.
A szervezet honlapja: www.naukseni.lv

Social Correction Educational Institution Naukseni (SKII Naukseni) szervezet 

A negyedik felkeresett szervezet a "Social Correction Educational Institution" (SKII Naukseni). Az intézmény Naukseni település mellett található. A feladata társadalmi és korrekciós rehabilitáció bírósági ítélettel oda helyezett fiataloknak. Az alapítása 20 éve történt. Legfeljebb 30 fiatal elhelyezésére van lehetőség, akik 11 és 18 év közötti életkorúak.
A szervezet honlapja: www.skiinaukseni.lv

RUZELE szervezet 

Az ötödik meglátogatott szervezet a "RUZELE" volt. Egy kézműves egyesület, ami Rujiena faluban működik. Alapítása 10 évvel ezelőtt történt. Az egész életen át tartó tanulás megvalósítását segítik a helyben élő nőknek, lányoknak, asszonyoknak. Kézműves technikákat tanítanak, kiállításokat szerveznek az elkészült termékekből. Céljuk továbbá a helyi lakosok közötti kapcsolatok bővítése, és a generációk közötti együttműködés előmozdítáa.
A helyi önkormányzat biztosítja a helyiségeket a működéshez. Valamint kormányzati és európai uniós pénzügyi források megpályázásában támogatja az egyesületet.

Burtnieku Jauniesu Centrs szervezet

A hatodik megismert szervezet a "Burtnieku Jauniesu Centrs" volt. Ez egy ifjúsági központ Burtnieki faluban. Svájc pénzügyi támogatásával 2012-ben jött létre.
Információs központ, a gyerekek és fiatalok iskola utáni és szünidei foglalkoztatása és képzése tartozik a feladatai közé. Magánórákat, nyitott tréningeket, zenei képzéseket, sporttevékenységeket biztosítanak, nyáron táborokat szerveznek.
Számítógépes teremmel, táncteremmel és többfunkciós szobákkal rendelkezik. A központhoz egy ifjúsági szálló is tartozik.
A szervezet Facebook oldala: www.facebook.com/burtniekumjic

A következő partnertalálkozót Budapesten, Magyarország tartjuk, melynek tervezett időpontja 2018. november 25-29.

E+ YET lett partnertalálkozó résztvevői

E+ YET lett partnertalálkozó résztvevői

E+ YET lett partnertalálkozó résztvevői

E+ YET lett partnertalálkozó résztvevői

E+ YET lett partnertalálkozó résztvevői

E+ YET lett partnertalálkozó résztvevői
A projektet az Európai Bizottság Erasmus+ programja támogatta. A honlapon megjelentek nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit.

NÉPSZERŰ BEJEGYZÉSEK

Hányan beszélnek legalább egy idegen nyelvet Magyarországon és Európában?

Emigráns művészet (videó)

Ingyenes lett és az internetre költözött az angol tanulás a Nőtárs Alapítványnál 2014. februártól

ÍRJ NEKÜNK, ha kérdésed vagy javaslatod van :))

Név

E-mail *

Üzenet *

Nyilatkozat

A Nőitárs.hu honlapon indított hírlevélre feliratkozással egyidejűleg Ön hozzájárulását adja, hogy ettől a honlaptól - esetlegesen akár reklámot is tartalmazó - elektronikus levelet fogadjon.
Valamint kijelenti, hogy az online űrlapon megadott email címe szervezeti használatú.
A feliratkozáskor kapott adatokat bizalmasan kezeljük, harmadik személynek semmilyen körülmények között nem adjuk át.
A hírlevélre feliratkozás bármikor egy kattintással megszüntethető a levelek alján található link segítségével.

Oldalmegjelenítések száma