Gyökeres változást hozó szabályokat akar - az Európai Parlament - a páneurópai civil szféra számára

  • A határon átnyúló nonprofit szervezetekre vonatkozó közös szabályzás létfontosságú lenne a páneurópai civil társadalom szempontjából
  • A képviselők minden, a civil társadalom politikai alapú korlátozására tett kísérletet elítélnek
  • Az egyesületeknek és nonprofit szervezeteknek nincs uniós szintű, közös jogállása, szemben a kereskedelmi vállalkozásokkal
A nonprofit szervezetek jogállásának Unió-szerte történő harmonizálásáról és az európai egyesület statútumának létrehozásáról fogadtak el ajánlásokat az európai képviselők.

Az Európai Parlament egy sor jogalkotási ajánlást fogadott el, amelyek mind az európai nonprofit szervezetek jogi helyzetének harmonizálását és megerősítését célozzák. Az ajánlások megvalósulásával a nonprofit szervezetek profitorientált társaikkal egyenlő jogokat élveznének.

A nonprofit szervezetek (azaz például egyesületek, jótékonysági szervezetek, alapítványok és hasonló szervezetek) alapvető feladatot látnak el a polgárok és a civil társadalom érdekeinek képviselete terén. 

Azonban a határon átnyúló nonprofit szervezetek előtt a közös uniós szabályzás hiánya és a nemzeti szabályok ellentmondássossága miatt számos indokolatlan adminisztratív és jogi akadály tornyosul. 

Emiatt ezek a szervezetek nem tudják teljes mértékben kihasználni az egységes piac előnyeit és nehezebben tudnak hozzájárulni a demokratikus társadalom működéséhez.

Harmonizált szabályzással az erősebb civil társadalomért

A képviselők a jogi bizonytalanság felszámolása és egy erős páneurópai civil társadalom kialakítása érdekében azt kérik a Bizottságtól, hogy nyújtson be egy olyan jogszabályjavaslatot, amely megteremti az európai egyesületek létrehozásának lehetőségét. 

A jogszabálynak többek között rendelkeznie kellene a határon átnyúló európai egyesületek és nonprofit szervezetek alapítási, átláthatósági és a felelősségi szabályairól. 

Az európai képviselők emellett az Unióban működő nonprofit szervezetekre vonatkozó közös minimumszabályokat is várnak annak érdekében, hogy az európai civil szervezetek akadály nélkül végezhessék munkájukat.  


****

Az Európai Parlamentben a határokon átnyúló európai egyesületek és nonprofit szervezetek statútumáról szóló állásfoglalás előtt vitát tartottak. 

A javaslattevő Sergey LAGODINSKY képviselő, az Európai Bizottság alelnöke és a frakciók tagjai egy nagyon késői órán, az aznapi plenáris ülés végén mintegy egy óra időtartamban mondhatták el álláspontjukat. 

A vita a képre kattintva elinduló videón megnézhető - magyar szinkrontolmácsokkal. 



Megjegyzések

Legolvasottabbak

Nők a vállalatok vezetőtestületeiben: a Bizottság javaslata szerint az elérendő cél 40%

Segítsd Te is 1%-kal a Nőtárs új programját

folytatjuk: FÖLFELÉ! KLUB Beszélgetések nőkkel üzletről - 2020. július 29., 14-16 óra, Budapest XIX. kerület

Adatkezelési Tájékoztató

Miért nem akarnak esélyegyenlőségi tervet a cégek?

Bejegyzések listája

További lehetőségek

ÍRJ NEKÜNK, ha kérdésed vagy javaslatod van (Üzeneteddel elfogadod Adatkezelési Tájékoztatónkat.)

Név

E-mail *

Üzenet *