Egyre több a nő a vállalatok élén

Az elmúlt években enyhén emelkedett a nők aránya a vállalatok igazgatóságában. Egy amerikai tanulmány alapján a 200 legnagyobb árbevételt elért vállalat vezetőségeiben is egyre nagyobb arányban képviseltetik magukat a nők, a változás motorja Európa, ugyanis a kontinens egyre több országában kvótákat határoznak meg, a nők arányát illetően, áll a Corporate Women Directors International közleményében. 

A világ 200 legnagyobb árbevételű vállalatát megvizsgálva az látszik, hogy a társaságok igazgatóságainak összetételén belül jelenleg 13,8 százalék a nők aránya, állapította meg a Corporate Women Directors International. 2004 óta a nők aránya 1,1 százalékponttal nőtt a legnagyobb vállalatok felsővezetésében.

A növekedés mögött nagyrészt az áll, hogy a világ több országában, elsősorban Európában úgynevezett női kvótákat határoztak meg. Ott ahol ez a szabályozás életbe lépett, a nők aránya valamivel magasabb, jelenleg 16,1 százalékos. A legnagyobb növekedés Spanyolországban és Franciaországban volt látható az elmúlt években. Spanyolországban 2007 óta szabályozott a nők aránya a vállalatok igazgatóságaiban, ott a 2004-es 1,9 százalékról mostanra 9,2 százalékra nőtt a nők aránya. Franciaországban a szabályozás 2010-ben lépett életbe, ott 2004-ben még csupán az igazgatósági tagok 7,2 százaléka volt nő, ez az arány jelenleg 20,1 százalékos.

A HÍR FOLYTATÁSA >>

Megjegyzések

Legolvasottabbak

Nők a vállalatok vezetőtestületeiben: a Bizottság javaslata szerint az elérendő cél 40%

Segítsd Te is 1%-kal a Nőtárs új programját

folytatjuk: FÖLFELÉ! KLUB Beszélgetések nőkkel üzletről - 2020. július 29., 14-16 óra, Budapest XIX. kerület

Adatkezelési Tájékoztató

Miért nem akarnak esélyegyenlőségi tervet a cégek?

ÍRJ NEKÜNK, ha kérdésed vagy javaslatod van (Üzeneteddel elfogadod Adatkezelési Tájékoztatónkat.)

Név

E-mail *

Üzenet *