Gyurkó Szilvia kapta a fiatal, sikeres nőket elismerő AmCham díjat

Az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) az idén harmadszor adta át a Női Kiválóság Díjat: a zsűri ezúttal Gyurkó Szilvia, az UNICEF gyermekjogi igazgatójának teljesítményét ítélte a zsűri a leginkább elismerésre méltónak. 

Az AmCham Női Kiválóság Díjra, melynek idei témája a ’Teljesítmény fiatalon’, nyár óta lehetett jelölni olyan 25-35 év közötti sikeres nőket, akiket egyelőre talán csak közvetlen környezetük – családjuk, barátaik, kollégáik – tartanak elismerésre méltónak és példaértékűnek. Az idén, akárcsak tavaly és 2010-ben, közel 50 jelölés érkezett a pályázatra az ország számos városából. A pályázatok egytől-egyig sikeres, inspiráló és példamutató nőkre hívták fel a szakmai zsűri figyelmét.

A döntőbe öt hölgy került: Bársony Katalin, a Romedia Alapítvány ügyvezetője; Baska Barbara, designer, képzőművész, filmrendező; Dinók Henriett, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Jogtudományi Intézetének fiatal kutatója; Fellegi Borbála, a Foresee kutatócsoport alapító ügyvezetője és Gyurkó Szilvia, az UNICEF gyermekjogi igazgatója.

A fődíjat az AmCham hatodik Esélyegyenlőségi konferenciáján, november 15-én adta át Gyurkó Szilviának Dávid Péter, az AmCham ügyvezető igazgatója, Dr. Jádi Németh Andrea, a Díj zsűrijének elnöke, Mayer Zsolt, a MARS és Bresztyenszky Éva a Morgan Stanley képviseletében és egyúttal egy-egy oklevéllel és egy egyedi, névreszóló rekavago made with Swarovski Elements táska átnyújtásával köszöntötték a négy további döntőst. Emellett a díj nyertesének Vágó Réka magyar cipő designer készít egy pár egyedi, személyre szabott cipőt.

A győztesről: 
Gyurkó Szilvia
Jogászként már nagyon fiatalon az ELTE Oktatója lett, majd a jogklinika program szakmai vezetője. Éveken át az Országos Kriminológiai Intézet munkatársa, kutatásai, publikációi nagy visszahangra találtak a médiában. Mindeközben civilként is nagyon aktív. Volt a Család, Gyermek, Ifjúság Egyesület vezetője, jogi tanácsadóként dolgozott több kiemelt szervezetnél. Jelenleg az Unicef jogásza; a nagy nemzetközi szervezet magyarországi arcaként folyamatosan lobbizik, kommunikál a legaktuálisabb ügyekben.

A döntősökről: 
Bársony Katalin: 
Szociológus, filmrendező, a Romedia alapítvány ügyvezetője. A Romedia egy 20 éve működő non-profit szervezet, ami a romák társadalmi elfogadását tekinti fő céljának. Katalin egyik legfőbb sikere, hogy vezetése alatt a szervezet hazai és nemzetközi partnereinek száma jelentősen megnőtt. Korábban újságíróként számos nemzetközi díjat nyert dokumentumfilmekkel és videó riportokkal.

Baska Barbara: 
Reklámgrafikus, képzőművész, filmoperatőr. Barbara az Európa Tanács Democracy for School című projektjének teljes arculatát megtervezte és kivitelezte 14 évesen. Ezután sorra nyerte el a nemzetközi díjakat és külföldi utazásokat, pályázati első helyezéseket, emellett elsőre sikeres egyetemi felvételt nyert a Képzöművészeti Egyetemre, majd a Színház- és Filmművészeti Egyetem filmoperatőr szakára elsőre felvetté, mindkettőt jelesen végezte. KELEN című diplomafilmjét decemberben az Uránia Filmszínházban mutatták be majd 2012-ben a Filmszemlére is meghívták.

Dinók Henriett
Jogász, jelenleg az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Jogtudományi Intézete fiatal kutatója, 2012 őszéig a State Department által finanszírozott Professional Legislative Fellows programban vett részt. Fiatal kora ellenére már számos, az esélyegyenlőségéért és cigányokért dolgozó civil szervezet munkájában vett részt aktívan, köztük a European Roma Rights Center vagy a Helsinki Bizottság. Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány kuratóriumának tagja, ahol a roma gyermekek oktatási integrációjának fontosságáért áll ki. A Romaversitas Alapítvány ösztöndíjasa és jelenleg önkéntes munkatársa.

Fellegi Borbála
Szociálpolitikus, kriminológus, a Foresee Kutatócsoport Alapítója és ügyvezetője, mely az első és egyetlen olyan NGO Magyarországon, amely társadalmi egyenlőtlenségek kialakulásának megelőzéséhez, illetve azok csökkentéséhez ad komplex társadalmi kérdésekre szakmákat és tudományterületeket ötvöző válaszokat. Számos kutatásban vett részt, több tucat publikáció fűződik a nevéhez. Több kriminológiai szervezet tagja.

Forrás: AmCham (sajtóközlemény)

Megjegyzések

Legolvasottabbak

Nők a vállalatok vezetőtestületeiben: a Bizottság javaslata szerint az elérendő cél 40%

folytatjuk: FÖLFELÉ! KLUB Beszélgetések nőkkel üzletről - 2020. július 29., 14-16 óra, Budapest XIX. kerület

Adatkezelési Tájékoztató

Segítsd Te is 1%-kal a Nőtárs új programját

ÍRJ NEKÜNK, ha kérdésed vagy javaslatod van (Üzeneteddel elfogadod Adatkezelési Tájékoztatónkat.)

Név

E-mail *

Üzenet *