Madridtól Koppenhágáig: számomra csak egy északra fekvő ország volt - EU programokon résztvevők beszámolói

Cristina Giron Delgado

7 éve telt el azóta, hogy Cristina Giron Delgado a meleg Madridot felváltotta a számára idegen és esős Dániára. A dán műszaki egyetemen folytatott kurzussal kezdődött, amely állandó álláshoz vezetett. Most a SOMOS szervezet alapítója, amely a civil szervezeteket támogatja Dániában.

Mi tette a legnagyobb benyomást a kezdetekben?

Elsőként a tanulás, amely nagyon eltérő. Dániában sok a csoportra épített munka, ami számomra nagyon új volt. És a hosszú, sötét telek és a sok gyertya használata szintén nagyon új volt számomra.

Akkoriban, mikor ide érkeztem, még semmit sem tudtam Dániáról, számomra ez csak egy ország volt, messze északon. Felkészültem arra, hogy teljesen új környezettel, kultúrával, ételekkel, emberekkel való találkozással jár, és lehetőséget kaptam arra, hogy megtanuljam a dolgok egy teljesen eltérő útját és megragadtam ezt a lehetőséget.

Mit jelent Önnek a dániai munka?

Miután a Dán Műszaki Egyetemen megkaptam a környezetmérnöki diplomámat, itt, Dániában találtam munkát, és már 4 éve itt dolgozom. A munkám mellett megalapítottam a koppenhágai székhelyű SOMOS civil szervezetet. A külföldi munka, a más kultúrákkal való tanulás és a tapasztalatok megszerzése óriási jelentőséget jelent számomra. Büszke vagyok arra, hogy mind a családomra, mind az oktatásomra költött pénz megtérült, és jó munkát és jó életszínvonalat adott nekem Dániában.

Mi késztette a SOMOS létesítésére?

Az egyik barátom hasonló projektet indított Spanyolországban. Szóval azt gondoltam, miért ne csináljuk ugyanezt Dániában? Ennek alapján hoztuk létre a SOMOS-t Dániában, amely valójában mindenki számára képes megosztani valamit.

A SOMOS által azoknak a dán civil szervezeteknek segítünk, akik eltérnek, különböznek a többiektől. Olyan önkéntesek széles köre, akik olyan kurzusokat szerveznek, amiben különösen jók – fényképezés, jóga, zumba vagy valami hasonló – és azt tanítják, amit tudnak.

Az önkéntes tanfolyam szervezői kiválasztják azt a dán civil szervezetet, amelyet támogatni akarnak, és a kurzus résztvevői egy meghatározott összeget fizetnek, amellyel támogatják a civil szervezeteket. Ily módon cserélődnek ki a képességek és a tudás az országok, a kultúrák és az emberek között - mindezt jó okból.


Forrás #EUandME

Fordította Kácsor Bernadett, a Nőtárs Alapítvány önkéntese

Megjegyzések

NÉPSZERŰ BEJEGYZÉSEK

Hányan beszélnek legalább egy idegen nyelvet Magyarországon és Európában?

Emigráns művészet (videó)

Ingyenes lett és az internetre költözött az angol tanulás a Nőtárs Alapítványnál 2014. februártól

ÍRJ NEKÜNK, ha kérdésed vagy javaslatod van :))

Név

E-mail *

Üzenet *

Nyilatkozat

A Nőitárs.hu honlapon indított hírlevélre feliratkozással egyidejűleg Ön hozzájárulását adja, hogy ettől a honlaptól - esetlegesen akár reklámot is tartalmazó - elektronikus levelet fogadjon.
Valamint kijelenti, hogy az online űrlapon megadott email címe szervezeti használatú.
A feliratkozáskor kapott adatokat bizalmasan kezeljük, harmadik személynek semmilyen körülmények között nem adjuk át.
A hírlevélre feliratkozás bármikor egy kattintással megszüntethető a levelek alján található link segítségével.

Oldalmegjelenítések száma