Brüsszel női kvóta bevezetését javasolja a gazdaságban

Az Európai Bizottság (EB) női kvóta bevezetését javasolja a gazdaságban, a brüsszeli terv szerint a tőzsdén jegyzett nagyobb cégek felügyelőbizottságában 40 százalékra kell emelni a nők arányát 2020-ig - írta a Welt am Sonntag című vasárnapi német lap.

Viviane Reding igazságügyért felelős biztos az idén ősszel terjeszti elő a javaslatot, amely szerint a tagállamokban törvénnyel kell kötelezni a nagyobb tőzsdei cégeket a női kvóta bevezetésére. Azok a vállalatok, amelyek az évtized végére nem teljesítik az előírást, pénzbüntetésre és az állami támogatások megvonására számíthatnak, és kizárhatják őket a közbeszerzési pályázatokból - írta a német lap.

A bizottság évek óta próbálja elérni, hogy több nő jusson vezető állásba a gazdaságban, de törekvése eddig nem hozott számottevő eredményt, a női kvóta intézményét pedig sokan kifogásolták, és önkéntes alapon igen kevés cégnél vezették be. A bizottság az új javaslatban figyelembe vette a bírálatokat, ennek jele, hogy a kvóta bevezetését csak a felügyelőbizottságban tenné kötelezővé, az igazgató testületekben pedig nem, és a 250-nél kevesebb embert foglalkoztató, illetve évi 50 millió eurónál kevesebb árbevétellel rendelkező tőzsdei vállalatokat nem kötelezné a női kvóta bevezetésére, hogy megkímélje őket az intézkedés költségeitől.

Az EB igyekszik biztosítani, hogy a női kvóta ne a férfiak negatív diszkriminációja, hanem a nők előnyös megkülönböztetése legyen. A javaslat szerint nem elég csupán nőnek lenni ahhoz, hogy valaki egy férfi elől megszerezzen egy felügyelőbizottsági helyet, egy nő és egy férfi pályázó közül csak akkor szerez előnyt a nő, ha képzettségét, szakmai gyakorlatát tekintve legalább annyira alkalmas a pozíció betöltésére, mint a férfi jelentkező. A szabályba beépítenének továbbá egy úgynevezett rugalmassági záradékot, amely szerint meghatározott esetekben mégis a férfi pályázó kaphatja meg az állást. 

A bizottság szerint a tagállami kormányoknak jó példát kell mutatni a gazdaság szereplőinek, a többségében állami tulajdonú cégeknél ezért nem 2020-ra, hanem már 2018-ra el kellene érni a 40 százalékos női arányt a felügyelőbizottságban - írta a Welt am Sonntag. 

A bizottságnak a javaslathoz meg kell szerezni az Európai Parlament és az Európai Tanács - a tagországok állam és kormányfőinek testülete - hozzájárulását.

Forrás: MTI

Megjegyzések

Legolvasottabbak

Nők a vállalatok vezetőtestületeiben: a Bizottság javaslata szerint az elérendő cél 40%

Segítsd Te is 1%-kal a Nőtárs új programját

folytatjuk: FÖLFELÉ! KLUB Beszélgetések nőkkel üzletről - 2020. július 29., 14-16 óra, Budapest XIX. kerület

Adatkezelési Tájékoztató

Miért nem akarnak esélyegyenlőségi tervet a cégek?

ÍRJ NEKÜNK, ha kérdésed vagy javaslatod van (Üzeneteddel elfogadod Adatkezelési Tájékoztatónkat.)

Név

E-mail *

Üzenet *