Külügyminisztérium: elsősorban a vállalatok, és nem az állam feladata a nők arányának emelése a vezető testületekben

Magyarország nem támogatja, hogy kötelező érvényű uniós szabályozással, kvóták megállapításával javítsák a nők arányát a tőzsdén jegyzett vállalatok igazgatótanácsaiban, hiszen ez elsősorban a vállalatok, és nem az állam feladata lenne - nyilatkozta Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtófőnöke az MTI-nek.

    Az MTI azzal kapcsolatban kereste meg a tárcát, hogy szerdán német lapok azt írták, a tagállami ellenállás miatt elbukhat az Európai Bizottság  kezdeményezése, hogy vezessenek be női kvótát a gazdaságban. A beszámolók alapján tíz tagállam - köztük Magyarország - ellenzi a bizottság tervét, amely szerint a tőzsdén jegyzett nagyobb cégeket törvénnyel kell kötelezni arra, hogy igazgatótanácsaikban emeljék a nők arányát 40 százalékra 2020-ig. A bizottsági javaslatról minősített többséggel kell dönteni, az ellenzők pedig úgynevezett blokkoló kisebbséggel rendelkeznek, így megakadályozhatják a javaslat elfogadását.

    Kaleta Gábor hangsúlyozta, Magyarország komoly jelentőséget tulajdonít a nők egyenjogúságának, fontosnak tartja alulreprezentáltságuk javítását a vezető testületekben, ez azonban elsősorban a vállalatok feladata. Bármilyen kormányzati intézkedés inkább csak ösztönző, kiegészítő jellegű lehet - tette hozzá.
    Úgy fogalmazott, a direkt beavatkozás, a kvóta bevezetése várhatóan nem hozna átütő eredményt, sőt, konfliktusokat hordozhat magában. A közvetlen beavatkozás csak kiragadott, szimbolikus területeket érint a tervezetben, de ez az igazi probléma megoldásához, vagyis a nőket érintő többletterhek méltányolásához és ezek arányos elosztásához alig visz közelebb - vélekedett.

    Rámutatott, területenként és iparáganként eltérő a férfiak és a nők aránya, természetes, hogy bizonyos szakmák népszerűbbek a férfiak körében, míg másokat a nők részesítenek előnyben. Ugyanakkor az bizonyos, hogy jelenleg nem tükröződik a nemek aránya a vezető testületekben - közölte Kaleta Gábor.
    A bizottság javaslatának célja, hogy a tőzsdén jegyzett cégek igazgatótanácsaiban a női tagjainak aránya 40 százalékra emelkedjen. A célt nem teljesítő vállalatokra kiróható büntetést a tagállamoknak kell meghatározniuk, ami adminisztratív bírságtól a tagállami költségvetésből fizethető juttatások letiltásán át a kinevezés megsemmisítéséig terjed.

    A kötelező női kvóta intézményét mindenekelőtt Nagy-Britannia ellenzi. A javaslat elutasítására irányuló londoni kezdeményezéshez csatlakozott Bulgária, Csehország, Dánia, Hollandia, Litvánia, Magyarország, Málta, Svédország és Szlovénia.

    A tőzsdén jegyzett cégek igazgatóságaiban Franciaország, Spanyolország, Olaszország és Hollandia már most is tart fenn női kvótát.

    A tervezetnek vélhetően a bizottságon belül is komoly ellenzéke van. Ennek ellenére Viviane Reding igazságügyi biztos kiemelten kezeli a kérdést, így nehéz lesz a tervezet megakadályozása.

Forrás: MTI

Megjegyzések

NÉPSZERŰ BEJEGYZÉSEK

Hányan beszélnek legalább egy idegen nyelvet Magyarországon és Európában?

Emigráns művészet (videó)

Ingyenes lett és az internetre költözött az angol tanulás a Nőtárs Alapítványnál 2014. februártól

ÍRJ NEKÜNK, ha kérdésed vagy javaslatod van :))

Név

E-mail *

Üzenet *

Nyilatkozat

A Nőitárs.hu honlapon indított hírlevélre feliratkozással egyidejűleg Ön hozzájárulását adja, hogy ettől a honlaptól - esetlegesen akár reklámot is tartalmazó - elektronikus levelet fogadjon.
Valamint kijelenti, hogy az online űrlapon megadott email címe szervezeti használatú.
A feliratkozáskor kapott adatokat bizalmasan kezeljük, harmadik személynek semmilyen körülmények között nem adjuk át.
A hírlevélre feliratkozás bármikor egy kattintással megszüntethető a levelek alján található link segítségével.

Oldalmegjelenítések száma