Női elnöke van az új lengyel szejmnek


Ewa Kopaczot, a korábbi egészségügyi minisztert választották meg házelnöknek az újjáalakuló szejm első ülésén – a lengyel parlament történetében először került női politikus ilyen magas beosztásba.

A kormánypárti PO (Polgári Platform) képviselőjét a 460 tagú Szejmből háromszázan támogatták a szavazáson, míg az ellenzéki, egyetlen ellenjelölt Marek Kuchinski (PiS) 150 voksot szerzett.

Ewa Kopacz – aki az ülés előtt lemondott egészségügyi miniszteri posztjáról, melyet Bronisław Komorowski lengyel elnök el is fogadott – korábban arról vált híressé Európában, hogy 2009-ben, szinte egyedüliként a kontinensen utasította vissza a sertésinfluenza elleni védőoltások tömeges megvásárlását.

A szavazás előtti utolsó percekben a konzervatív jobboldali PiS képviselői Ewa Kopacz elmulasztott kötelességeit kérték számon a szmolenszki katasztrófával kapcsolatban, ahol véleményük szerint az egészségügyi miniszter nem tett meg mindent az ügy kivizsgálásának érdekében, illetve többször nyilvánosan hazudott. A volt miniszter nevében Sławomir Nowak PO-képviselő a következőt válaszolta: „Kérlek Titeket, ne zsigereljétek ki a katasztrófát. Hagyjátok a holtakat elmenni, az élőket pedig élni”.


A HÍR FOLYTATÁSA >>

Megjegyzések

Legolvasottabbak

Nők a vállalatok vezetőtestületeiben: a Bizottság javaslata szerint az elérendő cél 40%

Segítsd Te is 1%-kal a Nőtárs új programját

folytatjuk: FÖLFELÉ! KLUB Beszélgetések nőkkel üzletről - 2020. július 29., 14-16 óra, Budapest XIX. kerület

Adatkezelési Tájékoztató

Miért nem akarnak esélyegyenlőségi tervet a cégek?

Bejegyzések listája

További lehetőségek

ÍRJ NEKÜNK, ha kérdésed vagy javaslatod van (Üzeneteddel elfogadod Adatkezelési Tájékoztatónkat.)

Név

E-mail *

Üzenet *